Zijn we veilig voor onze angst?

Eerder meldden we al de openingskeynote van Benno Baksteen, voormalig verkeersvlieger, Safety Culture Expert en Voorzitter van het Adviescollege DEGAS en de keynote van Rudolf de Bruijn, Director Health & Safety bij PACCAR Inc. – DAF Trucks NV. Aan dit spraakmakende rijtje voegen we nog een absolute top keynote toe:
Hoogleraar Psychiatrie, Filosoof en Neurowetenschapper Damiaan Denys.

Angst beweegt én verlamt
Niets brengt mensen meer in beweging dan angst. Niets verlamt mensen meer dan angst. Angst beweegt en verlamt. Vaker dan we denken worden weloverwogen beslissingen aan bestuurstafels onbewust beïnvloed door motieven die zich achter angst verschuilen. Hoe beïnvloedt angst ons gedrag? Wat is angst? Waarom hebben we behoefte aan controle? Wat is controle? En hoe verhoudt controle zich tot risico? Angst is niet alleen een negatieve emotie, het is ook een wijze waarop we de wereld verhouden tegenover onszelf. Hoe verraadt angst onze identiteit? Wat vertelt angst over mijn wereld? Angst en vrijheid zijn geen tegengestelden maar spiegelingen van elkaar.

Angst is entertainment geworden
‘Het succes van het terrorisme is niet het terrorisme, het succes van het terrorisme is de angst voor het terrorisme,’ zo betoogt Denys tijdens zijn succesvolle lezing bij TEDxAmsterdam. Angst is entertainment geworden. Hij raakt een snaar en weet de lezer peinzend en in verwondering over onze hang naar gevaar achter te laten.

Over Damiaan Denys
Damiaan Denys laveert tussen filosofie, psychiatrie en neurowetenschappen. Hij studeerde filosofie en geneeskunde in Leuven en promoveerde in Utrecht. Denys is als hoogleraar, psychiater en neurowetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en het Nederlands Herseninstituut van de KNAW. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Als wetenschapper is hij een autoriteit op het gebied van angst, controle en dwangstoornis. Hij belicht zijn onderzoeksvraag vanuit de filosofie, psychiatrie en neurowetenschappen. Denys is verder onder andere bekend als theatermaker, optredens bij VPRO’s Zomergasten (2015) en Lowlands (2018) en als gast bij De Wereld Draait Door.