Raad van Advies

400 Ben Ale _IV2018.jpg
Ben Ale
Emeritus hoogleraar veiligheid & rampenbestrijding
TU Delft

Ben Ale is emeritus hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft in Veiligheidskunde en Rampenbestrijding. Daarnaast was hij ook hoogleraar aan de Universiteit van Gent en de Ecole Polytechnique Federal te Lausanne.

Ben Ale begon zijn loopbaan als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam. Bij het directoraat generaal Milieubeheer was hij verantwoordelijk voor de formulering en implementatie van het externe veiligheidsbeleid. Ben initieerde de ontwikkeling van beslissingsondersteunende systemen, waaronder het in Nederland verplichte systeem om de risico’s van het gebruik en het transport van gevaarlijke stoffen te berekenen, dat wereldwijd wordt gebruikt. Ben Ale is nog steeds actief in onder andere diverse adviesfuncties.

Willem van der Bijl_IV2016.jpg
Willem van der Bijl
Voorzitter normcommissie NEC65 en SIL-platform
NEN

Willem studeerde elektrotechniek en is sinds 1999 zelfstandig adviseur. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het vakblad Automatie en onder andere voorzitter van de normcommissie NEC65 van het NEN en oprichter en voorzitter van het SIL-platform. Het SIL-platform ressorteert onder de Nederlandse normcommissie NEC 65 en is een onafhankelijke groep van ervaren gebruikers van de SIL-filosofie in de Nederlandse procesindustrie. Sinds 2013 is Willem ook actief op het gebied van advisering op het gebied van ATEX.

400 Marieke Coumans_IV2018.jpg
Marieke Coumans
Advocaat CE-markering
Fifth Advocatuur

Marieke heeft ruime ervaring in de advocatuur. Zij is specialist op het gebied van productwetgeving, zoals wetgeving op het gebied van CE-markering en levensmiddelen. Productwetgeving blijft vaak niet binnen de Nederlandse grenzen. Marieke heeft veel kennis van Europese wetgeving en beschikt over een groot internationaal netwerk. Als een van de weinige advocatenkantoren is Fifth Advocatuur thuis in de wetgeving die samenhangt met de plicht om CE-markering te voeren. Kennis die van belang is om samenwerkingen tussen fabrikanten goed te beoordelen of om adequaat te reageren op het moment dat een toezichthouder vragen stelt over de overeenstemming van het product met de wetgeving. 

Jack de Graaf
Jack de Graaf
Senior Director Environment, Health, and Safety (EHS)
TEVA Pharmaceuticals Europe

Jack is werkzaam voor alle Europese onderdelen van TEVA Pharmaceuticals, 's werelds grootste producent van generieke geneesmiddelen. Hiervoor heeft hij bij Johnson & Johnson diverse functies bekleed op het gebied van EHS en Sustainability binnen Supply Chain, R&D en commerciële activiteiten. Jack heeft meer dan 15 jaar ervaring met milieu-, gezondheids- en veiligheidsmanagement en duurzaamheidsvraagstukken en combineert en balanceert EHS&S doelstellingen met zakelijke belangen. Hij spreekt regelmatig op nationale en internationale congressen en heeft een passie voor veiligheidsgedrag en veiligheidscultuur.

 

 

Jop Groeneweg_IV2016
Jop Groeneweg
Universitair docent cognitieve psychologie
Universiteit Leiden

Jop Groeneweg is als psycholoog gespecialiseerd in het voorkomen van ongevallen en als docent en onderzoeker werkzaam aan zowel aan de Universiteit Leiden als bij TNO. Door zowel in de academische wereld als in de industrie werkzaam te zijn probeert hij een kruisbestuiving van theoretische en praktische kennis te bewerkstelligen om zo maximaal effectief adviezen te kunnen geven aan organisaties die de veiligheid willen vergroten. 

Meer sprekers worden geladen