Sprekers

400 Marcel van der Ende_IV2019.jpg
Marcel van der Ende
Salesmanager
Imbema

Marcel heef zich vanuit de praktijk als werktuigbouwkundige doorontwikkeld richting de commerciële kant van de techniek. Inmiddels heeft hij 15 jaar technische sales- en managementervaring binnen diverse industrieën op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Zijn streven is om te handelen vanuit de werkelijke klantvraag en hier een passende (veilige) oplossing voor aan te bieden.

400 Gerald van Engeland_IV2019.jpg
Gerald van Engeland
Senior adviseur en trainer
D&F Consultants

Gerald van Engeland is TÜV gecertificeerd Functional Safety Engineer op het vakgebied machinery (TÜV ID-3642/11). Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de machinebouw en besturingstechniek en zal altijd op een praktische manier gebruik maken van de normen EN-ISO 13849, EN-IEC 62061 en EN-IEC 61508. Gerald is vaak gastspreker op congressen en themadagen en schrijft regelmatig interessante artikelen over functionele veiligheid.

Ake Harmanny-Ruben Vermeylen-Tom Molkens
Ake Harmanny, Ruben Vermeylen en Tom Molkens
Explosion Safety Consultants
ISMA

Ake begon zijn loopbaan in 1980 bij TNO (Nederland) in een afdeling die onderzoek deed naar de uitwerking van explosies op structuren modelvorming en testen. In 1986 begon hij bij Stuvex, waaruit (in 1999) ISMA is voortgekomen als gespecialiseerd studiebureau op het gebied van gas- en stof explosies. Hij heeft zitting (gehad) in diverse internationale werkgroepen, gerelateerd aan gas- en stofexplosieveiligheid.

Ruben is afgestuurd in 2009 als Burgerlijk Scheikundig Ingenieur aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Hij begon zijn loopbaan in 2009 als lector chemie en mechanica aan de Katholieke Hogeschool te Leuven. Vanaf 2012 tot 2018 heeft hij ervaring opgedaan als productie-ingenieur in een gelatinefrabriek van Tessenderlo Group te Vilvoorde. In mei 2018 begon hij bij ISMA (als 3de collega van Ake en Tom). Na een inwerkingsperiode, verdiept hij zich nu in het uitvoeren risicoanalyses van gas- en stofexplosies.

Tom startte zijn loopbaan in 2008 als procesingenieur bij Total in de haven van Antwerpen. Het takenpakket omvatte voornamelijk de dagelijkse opvolging van de installaties en het verhogen van de betrouwbaarheid en de veiligheid. In 2013 maakte hij de overstap naar ISMA, als consultant explosieveiligheid. Enkele taken binnen deze functie zijn het uitvoeren van risicoanalyses van uiteenlopende processen, het evalueren van de explosieveiligheid van apparatuur en het onderzoeken van (explosie-)incidenten. Tom is tevens lid van de normcommissie die de normen omtrent explosiebeveiligingssystemen opstelt en reviseert.

400 Willem Heijboer_IV2018.jpg
Willem Heijboer
Directeur-Eigenaar
Blomsma Signs & Safety & Voorzitter NEN commissie voor Veiligheidssignalering

Willem is meer dan 35 jaar actief met veiligheidssignaleringen. Als voorzitter van de NEN commissie is hij betrokken bij de normalisatie van veiligheidssignaleringen binnen ISO en lid van de PSPA (Photoluminescent Safety Products Association). Daarnaast is hij medeoprichter van het NVVS, de Nederlandse Vereniging voor Veiligheids Signalisatie. Het bereiken van een wereldwijde eenduidigheid op het gebied van veiligheidssignalering, gestoeld op praktische en logische implementatie zonder overdaad is zijn grote drive.

400 Paul Hoogerkamp_IV2019.jpg
Paul Hoogerkamp
Voorzitter van de normcommissie machineveiligheid
NEN

Paul studeerde werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente en heeft sinds 1991 zijn eigen adviesbureau MECID B.V. dat zich bezighoudt met de implementatie van productregelgeving en normen. Hij is als voorzitter van de normcommissie machineveiligheid van het NEN betrokken bij normalisatie van machineveiligheid binnen de CEN en ISO. Paul heeft zitting in diverse werkgroepen, onder andere met betrekking tot risicobeoordeling, gebruikersinstructies, veiligheidsafstanden en ergonomie.

Meer sprekers worden geladen